Film

Jeg er, mildt sagt, over gjennomsnittet opptatt av film, og på denne siden vil jeg skrive om hva film betyr for meg, hvordan jeg ser film, hva jeg liker og mye mer. Kanskje jeg til og med vil skrive om filmteknikk og manusarbeid, som fremdeles interesserer meg, selv om jeg ikke lenger jobber med dette.

Nedenfor er noen filmrelaterte punkter, og mine tanker om dem.

Kino: Jeg er, som sagt, glad i film, og å se film på kino gir en veldig spesiell følelse. Det er, på en måte, et lite filmritual i seg selv. Men etterhvert som jeg har blitt eldre, har jeg blitt det jeg kaller “kinogretten”. Jeg blir veldig fort forstyrret av yngre kinopublikum som ikke klarer å være stille under filmen, driver med mobiltelefoner, går rundt i salen eller lignende.

Så jeg går mindre på kino. Det har selvfølgelig også noe å gjøre med at jeg har en “kino” hjemme som ofte byr på like bra eller til og med bedre kvalitet enn en tradisjonell kinosal.

Men så klart, enkelte filmer må sees på kino. Dette er ofte store “begivenhetsfilmer” som Star Wars og andre blockbustere som blir en del av popkulturen på sosiale medier.

Hjemmekino: Til tross for at jeg, under rette omstendigheter, liker godt å se film på kino, liker jeg bedre å se film hjemme. Jeg har, over tid, satt sammen et ganske greit hjemmekinoanlegg, og det er en helt spesiell følelse å se film på dette.

Anlegget består av en Optoma UHD65 4K projektor som sender sitt krystallklare bilde til et 92-tommer lerrett. Lyden kommer fra 11 Dali høytalere pluss en stor Dali subwoofer, i et ekte ATMOS-oppsett. Jeg har en Cambridge 4K Bluray-spiller. Alt dette går igjennom en Denon AVR4300 som er støttet av en Cambridge-forsterker, så jeg kan drive alle de høytalerne på likt.

I tillegg har jeg en samling på rundt 500 Bluray-filmer, der flere er i 4K-format. Jeg er ikke helt klar til å gå over til streaming riktig ennå, og foretrekker 4K Bluray istedet.